Heb je advies nodig? Bel: 0342 - 231 358 of mail: info@bestelzonwering.nl Bel of mail!
  • Nederlandse fabrikant
  • Advies op maat
  • Vakkundige montage

Schoonmaken en onderhouden van buitenzonwering

Het schoonmaken en onderhouden van je zonwering is van groot belang om de levensduur van de zonwering te verlengen en de zonwering mooi te houden. In deze blog leggen we uit hoe je onze ritsscreens, rolluiken, knikarmschermen en uitvalschermen het best kunt onderhouden.

 

Rolluiken schoonmaken


Rolluiken bieden niet alleen bescherming tegen zonlicht, maar ook tegen geluidsoverlast en inbrekers. Om de rolluiken schoon te houden, kun je ze regelmatig afnemen met een vochtige doek. Hardnekkige vlekken kun je met een mild schoonmaakmiddel verwijderen. Zorg ervoor dat je de rolluiken grondig afspoelt met schoon water, om te voorkomen dat er resten achterblijven.

 

Overige zonweringen schoonmaken


Ritsscreens, knikarmschermen en uitvalschermen zijn zonweringen die veel gebruikt worden vanwege de effectieve bescherming tegen zonlicht en inkijk. Deze zonweringen hebben met elkaar gemeen dat ze een glasvezeldoek hebben, dit vereist een andere schoonmaaktechniek dan rolluiken.

Om deze zonweringen goed te onderhouden, is het belangrijk om ze minstens één keer per jaar grondig schoon te maken. Dit kan door een zachte borstel te gebruiken om stof en vuil te verwijderen en vervolgens de screens schoon te maken met een milde zeepoplossing en een spons of een zachte doek. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want deze kunnen het doek beschadigen. Wij raden aan om het schoonmaakmiddel eerst te testen op een klein, onopvallend deel van de zonwering, om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt. Spoel de screens vervolgens af met schoon water en laat ze volledig drogen voordat je ze weer gebruikt.

 

knikarmscherm

 

Reparaties


Controleer de zonwering regelmatig op eventuele beschadigingen, scheuren of verkleuringen. Bij beschadiging van de zonwering is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten repareren, om verdere schade te voorkomen.

 

Smeren of oliën van de zonwering


Het is erg belangrijk om dat de bewegende delen van de zonwering soepel bljiven bewegen en om slijtage te voorkomen. Hieronder staan enkele algemene tips voor het smeren of oliën van uw zonwering.

  • Gebruik een smeermiddel wat is ontworpen voor uw type zonwering en het materiaal waarvan het is gemaakt.
  • Breng het smeermiddel aan op de bewegende delen, zoals scharnieren, geleiders en rolmechanismen.
  • Verwijder overtollig smeermiddel: Verwijder overtollig smeermiddel met een zachte doek of papieren handdoek.